Krapov kare v hrenovi omaki

Za 4 osebe

  • 2,5 kg krapa
  • 200 g svežih šampijonov
  • liste zelene solate
  • 4 limone
  • 2 čebuli
  • 50 g masla
  • 1 paradižnik
  • 150 ml smetane
  • 2 zelenjavni jušni kocki
  • 2 žlici hrena
  • olje
  • sol in poper

Priprava:
Predhodno umit in očiščen krap postavimo na delovno površino. Odstranimo glavo. Krapa razrežemo na kareje. Kareje damo v večjo posodo. V posodo nalijemo vodo tako, da bodo kareji popolnoma potopljeni. Dve limoni prerežemo na polovico in scedimo. Limonin sok dodamo v posodo s kareji.

Eno čebulo razrežemo na koščke in jo dodamo v posodo s kareji. Kareje pustimo v marinadi 20 minut. V kozici z vodo na ognju dodamo dve jušni kocki. V ponev damo olje. Drugo čebulo zelo drobno naseklamo in jo damo pražit na segreto ponev. Paradižnik prerežemo na polovico in mu odstranimo pecelj. Nasekljamo ga na kocke in dodamo v v ponev k čebuli., vse premešamo in dodamo sol in poper. Z zajemalko dolivamo juho v ponev. Mešamo in pustimo dinstati 5 minut.

Kareje vzamemo iz marinade in jih scedimo. Nato jih postavimo na kuhinjsko krpo, da se posušijo. Obrnemo jih tudi na drugo stran. Kareje po obeh straneh poramo in solimo. Ponev s praženim paradižnikom odstavimo iz ognja. Na ogenj pristavimo ponev z oljem. Kareje povaljamo v moki na obeh straneh in jih damo pražiti na segreto olje. Med praženjem jih obračamo. Pražene kareje razporedimo po krožniku.

Liste zelene solate naseklamo na koščke.Solato damo v globoko posodo. Šampinjone narežemo na tanke rezine in jih dodamo k zeleni solati, dodamo olje in solimo. Preostali dve limoni prerežemo na polovico in jih scedimo. Limonin sok dodamo v posodo s solato in premešamo. Ponev s čebulo in paradižnikom ponovno pristavimo na ogenj in dodamo maslo. Premešamo. Dodamo hren in ponovno premešamo. Nato dodamo smetano, premešamo z žlico, solimo in popramo po okusu. Ponev z omako odstavimo z ognja.

Serviranje:
Solato razporedimo po servirnem krožniku, nato razporedimo še kareje krapa. Z zajemalko prilijemo omako in okrasimo s kolobarjem limone in malo peteršilja.

DOBER TEK